Sådan planter du tulipaner i haven

Tulipaner er manges yndlingsblomster, fordi deres brede farvepalette er tegn på, at foråret for alvor er kommet. Men har du prøvet at sætte en masse løg og ikke opnået det resultat, du havde håbet? Hvis ja, fik du så plantet dybt nok og på den rigtige årstid?

Her er 5 råd til, hvordan du får en farveeksplosion af et tulipanbed i foråret.

Plant om efteråret

Mange plantecentre og supermarkeder begynder at sælge billige tulipanløg allerede i august. Der er således ikke noget sige til, at mange anskaffer en stor bunke løg og lægger dem i jorden i den varme sensommer.

Men det er faktisk alt for tidligt, for er jorden ikke kold nok, vil løgene bare ligge i dvale, indtil temperaturen bliver rigtig. Temperaturen skal ned under 9 grader, før løget påbegynder sin roddannelse.

Det tidligste tidspunkt, du må lægge dem, er derfor efter efterårsferien.

Den rette dybde

Når du lægger løgene, er det nødvendigt, at de kommer ned i den rigtige dybde. Det svarer til tre gange løgets højde. På den måde står de stabilt og har langt mindre risiko for at vælte.

Vil du gerne forskyde tulipanernes blomstringstid en smule, kan du vende løgene på siden eller på hovedet, når du planter dem. Så tager stænglerne længere tid om at komme over jorden, hvilket giver en senere blomstring.

Dræn og gødning

Hvis tulipaner sopper i vand, rådner de eller bliver angrebet af svamp, inden du når at opleve de smukke blomster. Og det vil naturligvis være ærgerligt. Derfor skal du sørge for, at jorden er porøs og veldrænet.

Det kan du klare ved at hælde noget vasket grus i bunden af plantehullet samt at blande gruset i den jord, du hælder oveni.

For at løgene har noget at leve af indtil foråret, skal du blande jorden med gødning, når du lægger dem om efteråret. Du behøver ikke en speciel slags gødning, bare anvend den, du normalt bruger til dit havearbejde.

Mix tulipansorter

Når du planter tulipaner så plant mange. De tager sig nemlig langt bedre ud i flok end som soloblomst.

For et overdådigt bed kan du med fordel blande mange forskellige, men matchende sorter. Planter du sorter fra samme gruppe af tulipaner, kan du nogenlunde gå ud fra, at de blomstrer samtidig, så du får et hav af fantastiske farver i dit bed.

Ønsker du et lidt tilfældigt udtryk, kan du kaste løgene ud og derefter lægge dem der, hvor de lander i bedet.

Hvor mange arter du planter, er egentlig op til dig. Køb tulipanløg på nettet eller i dit plantecenter og fyld en masse smukke varianter i kurven.

Opbevaring af tulipanløg

Har du købt løg i august, så læg dem et køligt og ventileret sted, fx i en garage. Dæk dem gerne til, så de ligger mørkt, f.eks. under en jutesæk. Bare undgå plastik, da der herunder bliver dannet kondens, og løgene kan rådne.

Det samme gælder for løg, der har været plantet. Når tulipanens blomster og blade er visnet, skal du sørge for at tage løgene op af jorden og gøre dem rene. Løgene har nemlig brug for en periode med kulde.