Gør det selv tips fra elektrikeren: Udskift lysstofrør

Denne artikel er skrevet af Ny Elinstallation i samarbejde med GDS. Læs mere om elinstallationer mv. på Ny Elinstallations hjemmeside.

Når et lysstofrør f.eks. i badeværelsesskabet begynder at blinke, er det tid til udskiftning. Med hænderne skruet godt på, så går det nemt. Det er dog vigtigt at du husker at købe den rigtige model af lysstofrør – der findes nemlig mange varianter på markedet.

Et lysstofrør holder i omkring tre år. Så begynder den som regel at blinke, eller så går det længere og længere tid, før lysstofrøret lyser op.

Før du køber nyt lysstofrør

Skru det gamle lysstofrør af og tag det med, når du planerer at købe et nyt i den lokale håndværker- eller lampebutik. Skru også løs gløderøret, der sidder i armaturet. Gløderøret ligner et lille stik og er nødvendigt for at lysstofrøret kan lyse. Både lysstofrøret og det lille stik har formentlig været placeret der længe, ​​så benyt lejligheden til at skifte begge dele på samtid.

Sådan udskifter du nemt lysstofrør

 

  1. Sluk for strømmen

Sluk for strømmen, før du begynder at skrue lysstofrøret fra. For at være på den sikre side kan du også skrue sikringen til badeværelset fra, hvis du har en gammel eltavle med smeltesikringer.

  1. Fjerne lysstofrøret. Drej lysstofrøret forsigtigt – det kan nemt gå i stykker.
  2. Udskift lysstofrøret – Er der et plast eller glas låg med en eller flere skruer er fastgjort i toppen af f.eks.​​badeværelsesskabet så skru skruerne af og løft låget forsigtigt når du arbejder på at få adgang til lysstofrøret.
  3. Gløderør- Ved siden af ​​selve lysstofrøret sidder gløderør, som får lysstofrøret til at lyse. Skru den af ​​ved at dreje den til venstre.
  4. Drej lysstofrøret – Drej lysstofrøret en kvart omgang i dens beslag. Når du har drejet det i den rigtige position, skal det være muligt at trække røret ud uden at røre det.
  5. Placere det nye lysstofrør – Indsæt ”piggene” på det nye lysstofrør og drej en kvart omgang tilbage, indtil du hører en kliklyd. Pas på ikke at knække ”piggene”. Vask plast eller glasslåget, før du skruer det på igen.

Synes du stadig at det er virker svært at udskifte lysstofrøret? Så tøv ikke at tage kontakt til en lokal elektriker for at hjælpe, f.eks. Ny Elinstallation eller Norh Elektriker Østerbro, hvis du bor på Østerbro. Det er sjælden en god idé at presse sig selv ud i en situation man synes er ubehageligt.